کتابهای ژانر او پرهیجان و برای کتاب جنجالی و پرفروش "رمز داوینچی" در ۲۰۰۳ به شهرت زیادی در سراسر جهان دست يافت. براون تا به حال در مورد این که مسیحی است و یا آتئیست، اظهار نظری نکرده است. اين نویسنده جنجالی آمریکایی در آثارش دست روی موضوع مذهب، جنجالیترین مسأله مي گذارد. شاید اگر براون در رمان "رمز داوینچی" تنها یک معمای پلیسی و تاریخی را مطرح میکرد، هرگز به این فروش دست نمییافت. براون از معلمی شروع کرد، اما بالاخره یک روز تصمیم گرفت رمانی اینترنتی منتشر کند. سال ۱۹۹۶ "قلعه دیجیتالی" او پرمخاطبترین رمان اینترنتی در آمریکا شد. او در رمان "فرشتگان و شیاطین" به کشمکش علم در برابر مذهب میپردازد و حکایت ماجراهایی است که میان یک آزمایشگاه فیزیک در سوئیس و شهر واتیکان اتفاق میافتد. کتاب "نقطه فریب" نيز قصه رقابتهای انتخاباتی ریاست جمهوری آمریکا و لابیها و دروغ پردازیهای دو نامزد اصلی مي باشد. هیچ کس نمیتواند منکر این قضیه باشد که دن براون ضد کاتولیک است. او در تمام آثارش به مستندات تاریخی تکیه میزند و هیچ وقت فکر این ماجرا نیست که عاشق ادبیات پلیسی است.
کتاب "رمز داوینچی" قسمت دوم از سه گانه براون است. قسمت اول آن در سال ۲۰۰۰ با نام "فرشتگان و شیاطین" به چاپ رسید و قسمت سوم از سه گانهٔ براون نیز با نام "نماد گمشده" درسال ۲۰۰۹ به چاپ رسید. براون در "رمز داوینچی" تاریخ و مسیحیت را رمزشناسی میکند و دست روی باورهای دینی گذاشته است. دن با اين جمله كه "همه شرح جزئیات آثار هنری و معماری و مذهبی مبتنی بر اسناد واقعی است و داستان بر اساس رگههایی از واقعیت به این نقطه رسیده است." به شدت اصرار دارد كه این رمان را بر مبنای واقعیت نوشته است. جان میلیچ استاد دانشگاه آریزونا معتقد است: "هر آدمی نیاز دارد گاهی وقتها دست روی باورهای مذهبیاش بگذارد. بد نیست که یک وقت هایی فکر کنیم اگر مسیح زنده بود، الآن بچه داشت یا نه، چه شبکه تلویزیونی را دوست داشت، سوار چه ماشینی میشد و دن براون در این رمان به شکل دیگری از این باورها سود جسته است." براون جزو آن دسته از نویسندگانی است که به ادبیات پلیسی نگاهی تازه دارد. ادبیاتی مبتنی بر روانشناسی که در عین حال به تاریخ هم تکیه میزند و پر است از رگ و ریشههای پلیسی. "رازداوینچی" از زمان انتشار در 2003 تا پایان آگوست 2006، به 42 زبان ترجمه و 70 میلیون نسخه فروش كرده بود.تنها کسانی که تا امروز به شدت با محتوای این کتاب مخالفت کردهاند، پاپ ژان پل دوم و مجمع کاردینالهای کاتولیک بودند و پاپ به حدی از این ماجرا ناراحت بود که دن براون و "رمز داوینچی" را تکفیر کرد و اطرافیان او هم سعی کردند حرفی از فروش سرسام آور این کتاب در واتیکان و ایتالیا نزنند. بعد از مرگ پاپ براون تصمیم گرفت ادامه برای این کتاب بنویسد. براون معتقد است: "من قهرمان رمانهای قبلی ام را دوباره زنده کردهام، تاریخشناسی که عاشق معماهای تاریخی است. من نمیخواهم کسی را بازی دهم، باید این کتاب را باور کرد تا با پیچیدگیهایش کنار آمد. من همیشه عاشق آثار داوینچی بودم، به نظرم او جزو عجیبترین هنرمندان جهان است. به قول فروید؛ داوینچی خیلی زود به دنیا آمده بود. از سوی دیگر تابلوی مونالیزا خودش بزرگترین ابهام است."
"رمز داوینچی" رمان آسانی نیست، نثری سنگین و متفاوت که به پیچیدگی داستان میافزاید، با این حال خواننده از این اثر خسته نمي شود. دن براون در اين رمان دست بر روی دعوای تاریخی حقوق زن و مرد میگذارد. او در این کتاب به خواننده القا میکند که کلیسای کاتولیک نقش زنان را در مسیحیت نادیده گرفته است. به هر حال منتقدين متفق القول هستند که این کتاب از کلاسیکهای روزگار نو و با همه پیچیدگیهایی که دارد، یکی از ظریفترین داستانهای معمایی محسوب میشود.پیرنگ داستان طوری است که تا به آخر خواننده را با خود میکشد. اما مشکل عمده کتاب از آنجا سرچشمه میگیرد که دن براون حقایق را به شکل کلی مطرح میکند و بعد هم سرنخهای کوچکی را که در جای جای داستان قرار داده را به هم گره میزند. جالبترین نکته درباره "رمز داوینچی" این است که تاریخ نگاران دچار شک و تردید شدهاند، روشنفکران آن را انفجار میدانند و کلیسا خود را به آب و آتش میزند تا آن را نفی کند. شاید هیچ اثر دیگری نمیتوانست این گروهها را به این شکل به هم نزدیک کند. ماجرا وقتی بغرنج تر شد که دن براون تصمیم گرفت قسمت دوم ماجرا را به پاپ ژان پل دوم گره بزند. دن براون در اولین هفته فروشش با کسب موفقیت شماره یک در فهرست پرفروش ترینهای نیویورک تایمز قرار گرفت. انتشارات رندوم هاوس با اجازه دن براون با شرکت فیلمسازی کلمبیا وارد مذاکره شده است، تا فیلمی با حضور تام هنکس و ژان رنو بر اساس این رمان پیچیده ساخته شود. رندوم هاوس در بیلبوردهایش نوشته است: "اگر به تجرد مسیح معتقدید، سراغ کتاب رمز داوینچی نروید، در غیر این صورت همه چیز به پای خودتان است." در این کتاب (به خصوص در پاورقیهای ترجمه فارسی آن) اطلاعاتی دربارهٔ خدای مؤنث، ادیان پگانی، دین یهودی و دیر صهیون وجود دارد.
منابع براي مطالعه بيشتر:1. یاسر مالی، پشت صحنه زندگی دن براون ، هفته نامه همشهری جوان، ش 217.
2. شهریار گلوانی، راز داوینچی یا مارش فمینیستی دن براون، سايت مارال (29 بهمن 86).3. احسان رضایی، رمانهای دنبراون، كتاب بيست (30 آبان 1388).
4. کامران پارسی نژاد، رمز شيطاني، مجله ادبيات داستاني، ش 106.5. سیدعبدالعلی دستغیب ،راز داوينچي، مجله ادبيات داستاني، ش 106.
6. دن براون، راز داوينچي، ترجمه سميه گنجي و حسين شهرابي، تهران:بي نا، 1385.