دیوید هاروی در کتاب "پاریس؛ پایتخت مدرنیته" با بررسی دقیق ادبیات، هنر، فضای شهری، سازمان صنعتی، سیاست و شیوه زندگی در پاریس در برهه حساس 1830 تا 1871 رویدادهایی که پاریس را از شهری با زیرساختهای شهری قرون وسطایی به دوره مدرن پرتاب کرد زیرنظر میگیرد تا تاریخ مردمی را روایت کند که در بلوارها و سنگرها هرکدام به شیوه خود برای شکل دادن و مهار شرایط اجتماعی و هستی جغرافیایی و تاریخی خود تلاش میکردند.جزءبهجزء رمانهای بالزاک و زولا، شعر بودلر و نقاشیهای دومیه تا نظریهپردازیهای سن سیمون و کارل مارکس در روایت هاروی مطالعه میشوند تا هریک در خدمت ایجاد تصویر او از پایتختی به کار روند که در معرض سیل تحولات چشمگیری قرار دارد.
«پاريس پايتخت مدرنيته» در سه بخش و 18 فصل تدوین شده است. کتاب با «مقدمه: مدرنيته در حکمِ گسست» آغاز شده و در بخش نخست به «بازنماییها: پاريس 1848-1830» پرداخته است. این بخش به معرفی «اسطورههای مدرنيته: پاريسِ بالزاک»، «در رویای تنوارهی سياسی: سياستهای انقلابی و طرحهای اتوپيایی، 1848-1830» اختصاص دارد.
بخش دوم با نام «عينيتبخشیها: پاريس 1870-1848» با زیرعنوانهای «پيشدرآمد»، «ساختار روابط فضایی»، «پول، اعتبار و ماليه»، «رانت و بهره ملكی»، «دولت»، «كار مجرد و انضمامی»، «خريد و فروش نيروی كار»، «شرايط زنان»، «بازتوليد نيروی كار»، «مصرفگریی»، «رخداد و فراغت»، «کمونته طبقه و طبقه کمونته»، «روابط طبيعی»، «علم و احساس، مدرنيته و سنت»، «ريتوريقيا و بازنمایی» و «جغرافيای سياسی تحولات شهری» به بررسی مهمترین تحولات آن روزهای پاریس پرداخته است.
«احداث كليسای ساكره كوره» بخش پایانی کتاب است. «پاريس پايتخت مدرنيته» همراه با عکسهایی از پاریس آن روزها تصویری گویا از تاریخ قرن نوزدهم ارایه میکند.
شایان ذکر است این کتاب با برگردانی از عارف اقوامی مقدم توسط نشر پژواک روانه بازار شده است.