از آنجایی که یکی از مأموریتهای اساسی مسلمانان، همت و حرکت برای نجات قاطبه بشر و خارج کردن آنان از زیر یوغ حاکمیت کفر و استکبار و برپایی حاکمیت حق است، ایجاد معرفت عمیق نسبت به نظام مدیریتی اسلام ضرورتی انکار ناپذیر است.
در همین راستا اشراف کامل کارگزاران نظام مقدس جمهوری اسلامی در قوای سهگانه به چیستی، چرایی و چگونگی تسرّی ولایت امام عادل در عصر غیبت و نیز ضرورت ارائه الگویی عملی و عینی از نظام مدیریت اسلام در عصر بیداری اسلامی ایجاب مینمود که مجموعهای جامع و کامل جهت آشنایی با شرایط، حدود، اختیارات و قواعد حکومت اسلامی تدوین گردد.
از همین رو مؤسسه فرهنگی هنری راه فخرالائمه(علیهم السلام) با مراجعه به منابع فیاضی نظیر قرآن کریم، نهج البلاغه، کتب روایی و مجموعه رهنمودهای معمار کبیر انقلاب اسلامی حضرت امام خمینی(قدس سره) و رهبر معظم انقلاب حضرت امام خامنهای(دام ظله العالی) سلسله پژوهشهایی را با عنوان «نگاهی به اصول مدیریت در حاکمیت اسلامی» با رويكرد ويژه به سيره نبي اكرم(صلی الله علیه و آله و سلم) و اميرالمؤمنين(علیه السلام) تدوین و ارائه نموده است.
ویژگیهای این اثر در یک نگاه:
بخش اول؛ تعاریف و کلیات
این بخش مربوط به کلیات و تعاریفی میشود که در تمام مراحل تحقیق و پژوهش، به صورت مستقیم و یا غیر مستقیم مورد نیاز بوده و این موارد پیش از ورود به مباحث باید حل شده و مفروض گردند.
بخش دوم؛ اهداف و جهت گیریهای مدیریت اسلامی
در این بخش اصولی تحت عنوان اهداف مدیریت اسلامی مطرح میگردد که مدیران اسلامی در تمامی سطوح، با توجه به آنها و در راستای تحققشان باید اقدامات و عملکردهای خود را تنظیم نماید.
بخش سوم؛ اصول عمومی حاکم بر حوزه های مدیریتی
این بخش شامل مبانی و اصولی است که بر تمامی حوزههای مدیریتی اشراف داشته و مبنای اصولی است که در آن حوزهها مطرح میشود. مبانی نظری، مبانی اخلاقی و مبانی اجرایی در مدیریت اسلامی، فصول تشکیل دهنده این بخش هستند که در آنها، بایدها و نبایدهای فکری، قلبی و جوارحی مدیران در تمام حوزههای مدیریتی اسلام بیان شده است.
فصل اول؛ اصول حاکم بر حوزه نظر، اندیشه و تفکر
فصل دوم؛ اصول حاکم بر حوزه قلب(خلقیات، فضایل و روحیات)
فصل سوم؛ اصول حاکم بر حوزه رفتار و عمل
بخش چهارم؛ اصول اختصاصی حاکم بر حوزه های مدیریتی
نظام مدیریتی اسلام دارای حوزههای مدیریتی مختلفی همچون سیاسی- اجتماعی، فرهنگی، قضایی، اقتصادی، نظامی و... است. تفاوتهای اهدافی، موضوعی و ساختاری در این حوزهها موجب شده است که هرکدام از آنها دربردارنده اصولی متفاوت با دیگری باشند. از همین رو در این بخش به صورت اختصاصی، بایدها و نبایدهای هر کدام از آن حوزه ها بیان میشود و مخاطب آن نه همه مدیران بلکه مدیران آن حیطه خاص می باشند.