کتاب «ونوس آتشین، مریخ یخی» نوشته دکتر جان گری است که به توضیح رفتارها، کنش و واکنش ها، عادات و روابط همسران با استفاده از دانش هورمونی پرداخته است. این کتاب، آخرین نوشته وی و به نظر بسیاری از کارشناسان، بهترین کتاب اوست.
در کتابهای او که تقریبا در همه کشورها با عنوان« ونوس و مریخ ...» و تجزیه و تحلیل روابط زنان و مردان و بیان تفاوتهای دو جنس مشهور است، فرض بر این است که مردها اهل سیاره مریخ و زنها اهل سیاره ونوس هستند.
نویسنده، داستان ونوس و مریخ را اینگونه ترسیم میکند: در سالهای قدیم، روزی مریخیها با تلسکوپهای خود، ونوسیها را کشف کردند. با یک نگاه کوتاه، احساسات آنها برانگیخته شد و این بیسابقه بود. مریخیها در فضا به سیاره ونوس پرواز کردند. ونوسی ها با آغوش باز به آنها خوش آمد گفتند. آنها ناخودآکاه میدانستند که چنین روزی پیش خواهد آمد. آنها از با هم بودن لذت میبردند. هر کدام از دنیای دیگری بودند و از تفاوت هایشان خوششان می آمد. ماه ها صرف شناخت یکدیگر کردند. سپس مصمم به پرواز به کره زمین شدند ولی همین که به جو زمین رسیدند، همگی با نوعی فراموشی انتخابی از خواب پریدند. هم مریخی ها و هم ونوسیها فراموش کردند که از سیارههای جداگانه ای هستند و ملزم به داشتن«تفاوتها» هستند. از آن روز بود که برخورد و تنش بین مرد و زن آغاز شد.
مترجم این کتاب، خانم شادی فرهمند برای تبیین بیشتر موضوع، در قسمتی از پیشگفتار مینویسد: تا چند سال پیش، علت بسیاری از واکنشها، تغییرات خلق و خو و تنشهایی که بین زنان و شوهران پیش میآید ناشناخته بود و بسیاری از این حالتها، به فرهنگ، تربیت، خاستگاه اجتماعی و نقش اقتصادی افراد نسبت داده میشد و یا از کلیشههای جنسیتی و الگوهای سنتی برای تفسیر و توضیح آنها استفاده میشد.
ولی با پژوهشهای بسیار مهمی که به تازگی در حوزه ی شناخت هورمونها انجام شده، هر روز به تاثیرات عجیب و نقش ویژه این ترکیبات شیمیایی بر روابط انسانی، بیشتر پی میبریم.
دکتر جانگری در این کتاب سعی کرده حالات روحی مابین زوجین را مبتنی بر پایههای زیستی موثر در آن ها تبیین کند و با ارئه راهکارهای لازم سعی در ترمیم مشکلات زوجین و ارتقای سلامت و نشاط زندگی زناشویی دارد.
در لابهلای کتاب گفتگوها و حالات معمول زن و مرد و مشکلات و اختلافات رایج آنها آورده شده است و در ادامه به بررسی علت این حالات و چرایی آن با رویکرد هورمونی پرداخته شده است.
نویسنده در توضیح این رویکرد هورمونی میگوید: مردها بعد از کار به استراحت نیاز دارند تا هورمون اکسی توسین که مسئول آرمش در بدن است در بدن آنها تولید شود. این آرامش در زنها موقعی به وجود میآید که زن از حمایتهای مراقبتی بهرهمند گردد. پس ویژگیهای مردان و زنان در تولید هورمونهای موثر در روابطشان با هم فرق دارد و به همین خاطر است که زوجین باید با مسائل علمی مربوط به هورمونها که نقش محوری را در این باره را دارند آشنا شوند. علاوه بر آشنایی با چگونگی ترشح هورمونها در دو جنس، زن و مرد باید از لحاظ تغذیه و خواب نیز در سطح مطلوبی باشند زیرا این دو در تعادل و تولید هورمون ها نقش اساسی دارند.
در ادامه مباحث پر طرفدار این کتاب، به این عناوین نیز بر خواهیم خورد و با این مباحث هم آشنا میشویم: خنک کردن ونوسیها و گرم کردن مریخیها که به منظور تعریف مهارتهای ارتباطی جدید برای بیشتر عشق ورزیدن است، یائسگی ونوسیها و یائسگی مریخیها، هنگامی که جای ونوسیها و مریخیها عوض شود و دلائل جابجایی این نقشها، عشق، رابطه جنسی و شادی.
در فصل اخیر که به همین بحث یعنی، عشق، رابطه جنسی و شادی، اختصاص یافته است، بخش ویژهای را ترتیب میدهد که نویسنده از آن به ایدهها و فرصتها به عنوان« ویتامین عشق» یاد کرده است.
در این بخش به هجده منبع اصلی عشق و حمایت، مفصل پرداخته میشود. البته در گوشهای از این بخش مطلبی را بیان میکند که با فرهنگ اسلامی و با ذائقه جوانانی که مخاطب این کتاباند، مناسبتی ندارد، و حتما مخاطبین با تیز بینی که دارند با اینگونه مطالب ، نقادانه برخورد خواهند کرد. این مطلب در صفحه ی 263 این گونه آمده است: «اگر همسر ما علاقه ای به رقصیدن ندارد، پس من باید از داشتن دوستانی که رقصیدن را دوست دارند راضی باشم».