این کتاب حاوی مقالات و مباحثی عمدتاً در موضوعات: تاریخ حوزههای علوم دینی، تاریخ علم، آراء و احوال علمای برجسته شیعه (مانند شیخ مفید، شیخ انصاری)، کتابشناسی (مانند بررسی تفسیر قمی و تفسیر منسوب به امام حسن عسکری(ع)، مباحث حدیثی، رجالی و فهرستی است و در آن «مسلک فهرستی» در قبال «مسلک رجالی» برای تشخیص میزان اعتبار احادیث شیعه به تفصیل تبیین شده است.
کتاب حاضر در پنج بخش سامان یافته است:
بخش اوّل: نگاهی تحلیلی - تاریخی به حوزههای علمیه که مفصلترین بخش، و مشتمل بر نه مقاله است؛ بخش دوم: کتابشناسی؛ بخش سوم: حدیث و فهرست؛ بخش چهارم: اصول فقه؛ بخش پنجم: فقه.
مؤلّف، آیتاللـه حاج سید احمد مددی موسوی فرزند آیتاللـه سیدمحمدعلی مددی موسوی، در سال 1330 ش در نجف اشرف متولد شد و در پنج سالگی به همراه خانواده به مشهد مقدس مهاجرت کرد و پس از چند سال، در حوزه علمیه مشهد به آموختن علوم حوزوی مشغول شد. سپس در سال 1348ش برای ادامه تحصیل به نجف اشرف رفت و در محضر حضرات آیات: آیتاللـه خویی، امام خمینی، آیتاللـه سیدحسن بجنوردی، شیخ صدرا بادکوبهای(قدَّست أسرارهم) و حضرت آیةاللـه سیستانی(دامت برکاته) علم آموخت. سرانجام در سال 1356 ش. به قم آمد و مدتی از محضر مرحوم آیتاللـه حاج شیخ مرتضی حائری بهرهمند و به تدریس فقه و اصول مشغول شد که تاکنون ادامه دارد.
به نقل از مجمع ناشران